Vardagsglädje och utmaningar

På den här sidan samlar vi boktips, bloggar och videomaterial om livet i familjer med barn med särskilda behov. Vi börjar med tips på bloggare som olika anhöriga rekommenderat och fyller på med bok- och videotips. Om du själv har något att rekommendera så skriv in det i rutan längst nere på sidan: Ställ en fråga. 

Barn med Downs syndrom

Svenska Downföreningen har skapat den här fina videon som beskriver livet med små barn med Downs syndrom.

Barn med autism

Svenska utbildningsradion, UR Skola, har gjort en programserie som heter Liv med autism. I programmen möter du barn och ungdomar som har en diagnos inom autismspektrumet. Habilitering och Hälsa i Sverige har i sitt Autismforum samlat fina artiklar om hur det är att vara förälder med barn med autism. Här kan ni t.ex. läsa två föräldrars tankar: En familj – två olika perspektiv. 

Finlandssvenska bloggare

Emilia Janssons blogg
Finlandssvenska Emilia definierar sig som “smyg-bohemisk spontan, planerande” trebarnsmamma. Hon började blogga 2017 då hon väntade sitt tredje barn som har Downs syndrom. Det är “en blogg om & från livets alla skeden, ett vardagligt virrvarr av text och bildkompositioner helt enkelt.”

Familjen konstig
Marion, från Vörå bloggar om vardagen med två barn Viggo, nonverbal, NPF-barn, och Nina, hennes sambo Matias och hans fem barn. Hon beskriver försök att tillämpa Låg-affektivt bemötande, funderingar före och efter vad som kan gå/gick fel för sonen och oss, funderingar kring kommunikation och olika hjälpmedel, pusslandet när man är fyra personers familj varannan och nio personers familj varannan vecka.

Mamma annorlunda
En finlandssvensk blogg om familjelivet med ett annorlunda barn. Anne Salovaara-Kero är bloggaren som kanske idag gör uppdateringar mer sällan, men man kan titta bakåt och följa med hennes tankar ända från sonens födsel till idag då han är skolbarn.

Webbsajten Medvinds bloggtips
Bloggarna handlar om livet i familjer med icke typisk vardag. Många bloggare är mammor som har barn med NPF.  Sajten Medvind upprätthålls av en finlandssvensk mamma som har barn med neuropsykiatriska utmaningar men som också är neuropsykiatrisk handledare.

Rikssvenska bloggare

Livet med Milan
Julia Bergman bloggar om hur det är att ha et barn med Downs syndrom. “När det inte blir som man tänkt, kan det bli bra ändå? – OM det kan!!!” Hon skriver om hur Milan fick henne att vakna till och börja se livet ur ett helt annat perspektiv. ” annorlunda men så mycket bättre skulle jag vilja säga.” 

Flickan ingen ser
En mamma skriver en blogg om sin dotter, en blogg om flickan med autism och ADHD som ingen ser och därför inte får den hjälp hon behöver.

Supermamsen
Beskriver sig som en kämpande NPF-mamma med tre barn med olika diagnoser, varav två dessutom har haft en lång problematisk skolfrånvaro.

Linda och Harry
Linda bor på landet utanför Ljungby med sin familj som består av Mikael, Ella och Harry. Harry är född i maj -14. Han föddes med en hjärnskada som orsakade av cmv-vrus. Detta konstaterades under de första dagarna på BB. I bloggen får ni följa Harrys utveckling och Lindas känslor på vägen.

M som i underbar
En mamma bloggar om livet i familjen och om Mathilda som är autistisk och underbar. ”Det är ett sätt att tänka, mamma”, säger hon. ”Det är som jag tänker. Det mesta med mig är vanligt. Jag ser vanlig ut. Det är bara mitt sätt att tänka som är annorlunda.”

Utmattade mammans blogg
Pernilla Kipping, mamma till Love som föddes med en hjärnskada är ingen utmattad mamma längre. “Jag orkar! – och det är en underbar känsla!” Hennes blogg startade som en adventskalender för utmattade föräldrar.  Här delar hon med sig av sina nycklar och tips för att hjälpa andra.

Synskadades riksförbund har samlat länkar till ett antal bloggar som bara har det gemensamt att den som skriver har en synskada (eller i något fall är förälder till ett barn med synskada).

Kaosteknik
Det började som en blogg, men är idag en webbsida där  Lina Melander, behandlingspedagog och mamma till två barn som båda har neuropsykiatriska diagnoser delar med sig av en del av sitt material. Det är texter, bilder, hjälpmedel, strategier eller arbetsmaterial av olika slag. En hel del syftar till att förklara NPF för omgivningen.

Lenawg – resten av mitt liv
Lena bloggar om livet. Om att vara mamma till två underbara söner. Om att leva ett annorlunda liv med ett barn med diagnoserna Downs syndrom, autism och utvecklingsstörning.